luni, 6 aprilie 2009

Balaurul cu 28 de capete

A venit si vremea balaurului sa creasca. In capatul asta nou a ajuns de cand era mic, ca doar viata i s-a iscat ca o ivire plapanda. Si totusi, balaurul nostru era resemnat ca goana dupa suflete se terminase acum cateva capete. Odata cu ‘multi ani traiasca’ s-a trezit mai in randul lumii ca de obicei si si-a insiruit gandurile in cadere peste el. Viata era un vis pentru balaurul focuit; si visul....visul doar era. Asa balaurul a fost pe rand in lumea jocului, in lumea cititului, in lumea scrisului, in lumea muzicii, in lumea plimbarilor campenesti sau paduresti, in lumea poeziilor, in lumea scrisului insiruit ca margele de sticla, in lumea celor putini.
In lumea celor putini ii lipsea veselia si ghidusia unui suflet, caci peste tot unde se uita, erau numai capete, si orice cap, un capat. Intr-o zi, balaurul a deschis fereastra si a vazut un suflet care se juca pe langa el si radea ghidus de multele lui capete; de atunci, balaurul se uita pe fereastra la sufletul ghidus mereu, caci ii aduce bucuria lumii jocului, demult uitata.
Balaurul, infometat de sete, focuia in jur numai privelisti nepamantesti si se perinda prin gandul oamenilor ca o manifestare a aerului primavaratic prin livezi.
Dintre toate si prin toate a ramas urma neinsotita a balaurului fara umbra, deoarece in ungherul cel mai ascuns, unde se impaienjaneau paienjenii ca la ei acasa, balaurul era el: nestiut de nimeni, neiubit de nimeni si neinsauat.
Odata cu capatul cel nou, balaurul a inceput sa se gandeasca la rasariri de viata de ca si cum viata ar fi tot. Si gandul asta ii aducea bucuria si tristetea lui ‘a fost’ si ‘va fi’ deodata, imprizonierandu-l in gand.
Daca ii era frica balaurului? De cele mai multe ori, nu. De cele mai putine ori, da; ca doar era si el balaur si, ca orice balaur, ar fi putut constata intr-o zi ca are balaurul lui. Oricum ar fi, era de nedescris de intristat in aceste zile ca viata trece, ca timpul merge si ca el este si va fi in cel mai bun caz un balaur perindat prin soarta.
Si asa veghea cu multele lui capete la cercul lui ‘intotdeauna’ si la uimirea lui ‘a fi’.